手机版
英语学习_英语试题_高中英语作文-爱英语吧

爱英语吧 > 阅读 > 英语阅读理解 >  > 正文

高二阅读理解解析附故事类阅读理解应试技巧Agatha Christie used to go out

时间:2016-07-17 17:47  作者:admin  来源:未知

Agatha Christie used to go out at night. She will never forget the night when she met a robber many years ago.
That evening, she was invited to a birthday party which lasted till 2 o'clock in the morning. Without company, Agatha walked home along the quiet street. Suddenly from the shadow of a dark building, a tall man with a sharp knife in his right hand ran out at her. “Good morning, lady,” the man said in a low voice, “I don't think you wish to die here!”“What do you want?” Agatha asked.
    “Your earrings (耳环). Take them off!”Agatha suddenly had a bright idea. She tried to cover her necklace with the collar (衣领) of her overcoat while she used the other hand to take off  both of her earrings, and then she quickly threw them on the ground.
  “Take them and let me go.” she said. The robber was uncertain. He saw that the girl didn't care for the earrings at all, only trying to protect the necklace. He realized the necklace would cost more, so he said, “Give me your necklace.”
  “Oh, sir. It's not worth much. Please let me keep it.”
  “Stop talking rubbish. Quick!”
  With shaky hands, Agatha took off her necklace. As soon as the robber disappeared, she picked up her earrings and ran as fast as she could to her home.
  The earrings cost 480 pounds and the necklace the robber had taken away cost only six pounds ten shillings (先令).
21.Agatha will never forget the night because ________.
A. she was robbed of her earrings
B. she was robbed but she fooled the robber
C. she had such a nice time at the party
D. it is dangerous for a girl to walk alone at night
22.Why did she try to protect her necklace? ________.
A. She didn’t want the robber to notice it.
B. It was cheaper than the earrings.
C. It was worth keeping.
D. She would rather have it robbed.
23.The story wants to tell us ________.
A. Agatha was brave and clever
B. the robber was foolish
C. a necklace is usually more expensive than earrings
D. never stay too late at an evening party
【解析】 
试题分析:本文讲述了Agatha在深夜回家遭遇抢劫,并和歹徒斗智斗勇,让自己安全脱身的故事 。
21.B考查细节理解题。根据文章描述,Agatha深夜回家遭遇歹徒,但她并不害怕,反而让歹徒中计,让自己的损失减到最低,并安全脱身,B选项最合适。故B正确。
22.D考查细节理解题。根据文章描述,项链比耳环廉价很多,Agatha故意掩藏项链,让歹徒误以为项链更有价值,故D正确。
23.A考查推理判断题。根据文章描述可以知道,Agatha在面对歹徒时,毫不畏惧,并让歹徒中了自己圈套,可知她是一个勇敢而聪明的人。故A项正确。

【名师点睛】
故事类阅读概念:
这类文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
故事类阅读应试技巧:
1、抓住文章的6个要素:
阅读时要学会从事情本身的发展去理解故事情节而不要只看事件在文中出现的先后顺序。因此,无论是顺叙还是倒叙,阅读此类文章时,必须要找到它结构中的5个W(when, where, who , why , what)和1个H(how),不过不是每篇都会完整地交待六个要素。毫无疑问,寻出这些元素是能够正确快速解题的一个先决条件。
2、注意作者的议论和抒情:
高考英语阅读理解故事类文章常伴随着作者思想情感的流露和表达,因此议论和抒情往往夹杂其中。行文时或按事情发生发展的先后时间进行或按事情发生发展的地点来转换,也可能按事情发展的阶段来布局。在引出话题,讲完一件事情后,作者往往会表达个人感悟或提出建议等。这些体现作者观点或思想的语句在阅读时可以划线,它们往往体现文章中心或者写作意图,属于必考点,所以要仔细体会。
3、结合前两点归纳文章中心,把握作者态度:
故事类文章是通过记叙一件事来表达中心思想的,它是文章的灵魂。归纳文章中心思想时,尤其要分析文章的结尾,因为很多文章卒章显志,用简短的议论、抒情揭示文章中心;文章中议论抒情的句子往往与中心密切相关;也有的文章需要在结合概括各段大意的基础上归纳中心。另外,叙述一件事必有其目的,或阐明某一观点,或赞美某种品德,或抨击某种陋习,这就要求我们在阅读时,通过对细节(第1点中的六要素)的理解,把握作者的态度。
4、有章有据进行解题判断:
分析文章,归纳主题,属于分析、概括、综合的表述能力的考查。切忌脱离文章,架空分析,一定让分析在文章中有依据。如:22.【小题2】D考查细节理解题。根据文章描述,项链比耳环廉价很多,Agatha故意掩藏项链,让歹徒误以为项链更有价值,故D正确。
考点:记叙文阅读理解

TAG标签阅读理解 解析 高二 故事类阅读理解