手机版
英语学习_英语试题_高中英语作文-爱英语吧

爱英语吧 > 阅读 > 英语阅读理解 >  > 正文

阅读细节理解题解题技巧示例Dear Mom and Dad I'm afraid I have some

时间:2016-07-21 08:37  作者:admin  来源:未知

Dear Mom and Dad,

I'm afraid I have some very bad news for you. I have been very naughty and the school master is very angry with me. She is going to write to you. You must come and take me away from here. She does not want me in the school any longer. The trouble started last night when I was smoking a cigarette in bed. As I was smoking, I heard footsteps coming towards the room .I did not want a teacher to catch me smoking, so I threw the cigarette away. Unfortunately, the cigarette fell into the waste--paper basket. It caught fire.

There was a curtain near the waste --paper basket. It caught fire too. Soon the whole room was burning. The master phoned the fire brigade(消防队). The school is a long way from the town and before the fire brigade arrived, the whole school was on fire. The master said that the fire was all my fault and I must pay for the damage. She will send you a bill for about a million dollars.

I'm very sorry for this.

Much love

Sarah

32.Why did Sarah write to his parents?

A.He missed them very much for they hadn’t seen each other for a long time.

B.He thought he was old enough to help them do something.

C.He was tired of studying, and wanted to leave school.

D.He told his parents what he had done in school.

33.Where did Sarah smoke?

A.In the dormitory                 B.In the Dinning hall

C.In the street                     D. In the classroom

34.When did the trouble start?

A. In the morning      B. In the afternoon

C. last night          D. At noon

35.Why was the school master angry with him?

A.Because he was too naughty to study.

B.Because he caused a big fire.

C.Because he was too lazy.

D.Because he stole something from the school.



【解析】

试题分析:本文是Sarah写给父母亲的一封信,告诉父母亲他在校导致了一场火灾并造成了巨大的损失。

32.D 推理判断题。根据文章第一句I'm afraid I have some very bad news for you.可知Sarah要在这封信里把自己在学校里所做的不好的事情告诉父母亲。接着叙述了自己无意中引起校园火灾的事情。说明他写这封信的目的就是告诉父母自己在校的行为。故D正确。

33.A 细节理解题。根据第一段第六句The trouble started last night when I was smoking a cigarette in bed.可知我在床上抽烟,那么应该在宿舍里抽烟的。故A项正确。

34.C 细节理解题。根据第一段第六句The trouble started last night when I was smoking a cigarette in bed.可知麻烦事是昨天晚上开始的,故C正确。

35.B 细节理解题。根据第二段第五、六句The school is a long way from the town and before the fire brigade arrived, the whole school was on fire. The master said that the fire  was all my fault and I must pay for the damage.可知原因是她引起了这场大火。故B正确。

【名师点睛】

本文中属于记叙文,以细节理解题的考查为主。细节理解题出现在各种文体中。就记叙文而言,大多数针对某个情节。而在议论文和说明文中,往往通过事例、数字等细节来说明主题或支持作者观点。

1.简单反馈:

在保持与原文大体一致的情况下,进行微小的不易被察觉的增加或改变,如对原句进行解释,或改变句子结构。一旦粗心就会造成错选。

本文【小题2】即属于简单反馈题,直接根据第一段第六句The trouble started last night when I was smoking a cigarette in bed.可知麻烦事是昨天晚上开始的。说明C项正确。

2.多项反馈:

选项多个都涉及文章细节,细节之间又相互交织在一起,不耐心、不细心的同学就会一下“看晕”,失去耐心和信心,胡乱选一个完事。

解题指导

1.依据题干和选项提示,找到文中相对应的信息。

本文【小题2】抓住两个关键词where和 smoke,在文章中找出第一段第六句The trouble started last night when I was smoking a cigarette in bed.可知我在床上抽烟,那么应该在宿舍里抽烟的。

2.把握文章主题,弄清主题与细节,细节与细节间的关系。 3.由易到难逐项排除。

考点:考查记叙文阅读


TAG标签阅读理解 解题技巧 细节理解题