手机版
英语学习_英语试题_高中英语作文-爱英语吧

爱英语吧 > 阅读 > 英语阅读理解 >  > 正文

九年级阅读理解解析The world renowned British Physicist

时间:2018-08-07 21:20  作者:David  来源:本站整理

The world renowned British Physicist Stephen Hawking who tried to explain the mysteries of the universe to millions of people passed away on March 14th, 2018 at the age of 76. His family said he died peacefully at his home in Cambridge. Professor Hawking used wheelchair and was able to speak only through a computer synthesizer(合成器), having been suffering from a rare form of motor neuron disease as a young man. Despite being given only a few years to live, he wrote popular science books for several decades. A film about his life The Theory of Everything won an Oscar for the actor Eddie Redmayne who portrayed him.
    Stephen's daughter Lucy spoke about her father's love of the limelight in 2012. She said, “Actually my father is also a showman. He loves a big show, a big stage and bright light, whether it's him on stage or whether it's watching the spectacle.”
    Stephen Hawking's death was announced in the statement by his children who said they will miss him forever. They said his courage and brilliance inspired people across the world. Many leaders from different countries paid tribute(致敬) to him including the Indian Prime Minister Narendra Modi, who said Professor Hawking had made the world a better place.   
(1)What can we infer from the passage?           
A. Stephen Hawking was born in 1943.              B. Stephen Hawking won an Oscar for a film The Theory of Everything.
C. Stephen Hawing had a good relationship with his children.          D. Only the Indian Prime Minister Modi paid tribute.
(2)What may the passage probably be?           
A. News                               B. Story                               C. Comment                               D. Report
(3)What does the underlined word “portray” in Paragraph 1 mean?           
A. 照顾                                     B. 负责                                     C. 表演                                     D. 扮演
(4)What is the best title for the passage?           
A. The World Renowned British Physicist Stephen Hawking.          B. Stephen Hawking made the world a better place
C. The Great Scientist Stephen Hawking Died at the Age of 76.          D. What is Stephen Hawking like?
【答案】(1)C
(2)A
(3)D
(4)C 
【考点】新闻报道类  
【解析】【分析】本文讲述了史蒂芬霍金逝世以及疾病缠身的他生前的光辉成就。
(1)归纳总结题。根据第一句“The world renowned British Physicist Stephen Hawking who tried to explain the mysteries of the universe to millions of people passed away on March 14th, 2018 at the age of 76.”可知霍金是1942年出生的,故A错;根据第一段最后一句“A film about his life The Theory of Everything won an Oscar for the actor Eddie Redmayne who portrayed him.”可知是电影和演员获奖,不是霍金本人,故B错;最后一句“ Many leaders from different countries paid tribute(致敬) to him including the Indian Prime Minister Narendra Modi, who said Professor Hawking had made the world a better place.”可知,许多国家领导人都向霍金致敬。故D错。根据第三段第一句“ Stephen Hawking's death was announced in the statement by his children who said they will miss him forever. They said his courage and brilliance inspired people across the world. ”可知孩子们与霍金的关系都很好。故选C。
(2)主旨大意题。根据文章理解,我们了解到霍金的逝世和一些他的一些事迹。故是篇新闻。故选A。
(3)词义推测题。根据第一段最后一句“A film about his life The Theory of Everything won an Oscar for the actor Eddie Redmayne who portrayed him.”可知电影让霍金的扮演者 Eddie Redmayne获得了奥斯卡最佳演员奖。故portray的意思是扮演,故选D。
(4)主旨大意题。根据对文章整体理解,可知C项“伟大科学家霍金是逝世享年76”完全的概括了本篇新闻,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及归纳题、推断题和主旨题三种常考题型,归纳题要注意理解上下文;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

TAG标签九年级 解析 阅读理解