手机版
英语学习_英语试题_高中英语作文-爱英语吧

爱英语吧 > 阅读 > 英语阅读理解 >  > 正文

九年级阅读理解解析For some students getting better grades

时间:2018-08-08 12:37  作者:David  来源:本站整理

 For some students, getting better grades can seem like an impossible task sometimes. With the challenges(挑战) of school, just paying attention in class or studying hard isn't always enough. But what if there were other ways for students to improve their grades? For parents and students who have ever wondered if this is possible, now you can rest easy. Research suggests that a person who likes doing activities can improve their grades.
    Scientists think that those students who are active are not just exercising their bodies, but also exercising their brains(大脑). In turn, they can be able to improve their grades at school.
    In the most recent study, researchers found that when children played for half an hour each day, they were better at organizing(组织) their schoolwork as well as doing project work and learning traditionally “difficult” subjects, such as maths.
    What does this mean for children who aren't active? Researchers think that if kids don't get enough activities, they are going to be at a disadvantage when it comes to school performance.
    In the research experiment, a group of children skipped with ropes(跳绳), played basketball and did a number of other games or exercises. Another group of children didn't do any activities. They took part in testing both before experiment and after the experiment. Testing was mainly for maths and reading skills. Results showed that the children in the activity group did better on the tests than those who had no activity.
    All work and no play will not only make Jack a dull(迟钝的) boy, but will also negatively(消极地) affect his grades in school, according to a new study published in the Journal of Pediatrics.
    Parents complain(抱怨) children today are actually less active and they always worry about their grades. Dr. Belton, an expert, said, “If you'd like to see your kids do better in school, have them close their books, set down their pencils and go outside to play.”   
(1)What does the underlined words “rest easy” in Paragraph 1 mean?           
A. Stop worrying.             B. Keep working.             C. Continue learning.             D. Study hard.
(2)What kind of children is better at organizing their schoolwork in the most recent study?           
A. They study all the time.                                   B. They play for half an hour every day.
C. They finish their homework on time.              D. They do some reading after class every day.
(3)In Paragraph 5, what does the research experiment want to show us?           
A. Doing activities is bad for the students.          B. Doing more homework can get better marks.
C. The children in the activity group did better on the tests.          D. Children who didn't do any activities did better on the tests.
(4)To help children get better grades, parents should _____.           
A. ask the researchers for help                            B. help them to organize their schoolwork
C. encourage them to do more activities           D. let them solve problems by themselves
(5)What is the best title of the passage?           
A. Studying hard.                                                  B. Taking part in testing.
C. Doing activities is interesting.                         D. Being active is helpful for better grades.
【答案】(1)A
(2)B
(3)C
(4)C
(5)D 
【考点】议论文  
【解析】【分析】文章大意:这是一篇议论文,作者通过正反两个方面,论证了户外活动对人的好处,提出一个喜欢做活动的人可以提高他们成绩的观点。
(1)考查词义理解题。题意:第一段下划线的单词“rest easy”是什么意思?have ever wondered曾经怀疑,和下文的now you can…存在对立关系。根据语境,可知Stop worrying符合文意,故选A。
(2)考查细节理解题。题意:在最近的研究中,什么样的孩子更善于组织他们的学业?根据In the most recent study, researchers found that when children played for half an hour each day, they were better at organizing their schoolwork,可知当孩子们每天玩半小时时,他们更擅长组织功课,故选B。
(3)考查细节理解题。题意:在第5段中,研究性实验想要向我们展示什么?A. Doing activities is bad for the students. 做活动对学生不利。B. Doing more homework can get better marks.做更多的作业可以取得更好的成绩。C. The children in the activity group did better on the tests.活动组的孩子在测试上做得更好。D. Children who didn't do any activities did better on the tests.没有做任何活动的孩子在测试上做得更好。根据Results showed that the children in the activity group did better on the tests than those who had no activity.,可知活动组的儿童比没有活动的儿童表现更好,故选C。
(4)考查细节理解题。题意:为了帮助孩子们取得更好的成绩,家长们应该      。根据最后博士的建议If you'd like to see your kids do better in school, have them close their books, set down their pencils and go outside to play.,可知他鼓励孩子们多出去活动,故选C。
(5)考查综合归纳题。题意:这篇文章最好的题目是什么?A. Studying hard. 努力学习。B. Taking part in testing.参与测试。C. Doing activities is interesting. 做活动很有趣。D. Being active is helpful for better grades. 积极锻炼有助于提高成绩。根据短文内容,介绍的是参加户外活动的好处,结合最后博士的建议If you'd like to see your kids do better in school, have them close their books, set down their pencils and go outside to play.,可知多出去活动有助于提高成绩,故选D。
【点评】考查阅读理解。阅读考题中细节理解题和猜测词义题属于客观题;综合归纳题属于主观题。针对不同类型的题目,要有不同的解决策略。对于客观题,阅读时关注文章的细节,如时间,地点或一些具体数字,在选择答案时,务必从原文中找到确切的依据。对于主观题,不仅要弄懂文章字面的意思,更重要的是要知道文章潜在的含义,和作者所给的提示。同时要对文章的含义和作者的暗示作合理的猜测和推论

TAG标签阅读理解 九年级