手机版
英语学习_英语试题_高中英语作文-爱英语吧

爱英语吧 > 阅读 > 完形填空 >  > 正文

九年级完形填空解析One day I was taking a bus The driver

时间:2018-08-09 16:41  作者:David  来源:本站整理

 One day I was taking a bus. The driver didn't intend to start the bus soon because it was not yet full. A middle aged woman got on. Tired and sad, she told her story tearfully, not to anyone else, just to         1       . And according to her story, we knew how upset she was. On her way to the station, half of her         2        was stolen. The other half was hidden under her blouse, so she         3        still had some left. A few minutes later, she stopped crying, but still looked unhappy.
    When all the seats were taken, the driver started the engine. The conductor began to check the         4       . When she came to an old man in worn-out clothes, he         5        that he had spent all his money as he accidentally got on a wrong bus and now was trying to go home. On hearing this, she ordered the old man to         6        the bus. The old man was almost in tears as he begged her to let him take the bus home. The driver took the conductor's side and repeated the conductor's         7       .
    The woman was watching the event.         8        the driver and the conductor raised their voices at the old man, she broke in, "Stop shouting at him! Can't you see he's only trying to         9        home?" "He doesn't have any money!" the driver said aloud. "Well, that's no         10        to throw him off the bus," she insisted*.
    Then she reached           11        her blouse. Slowly and carefully, she took out her remaining money that was         12       , and handed it to the conductor. And she said, "         13        should be treated like this, though he has no money. I will pay for him. Just stop giving him a         14        time."
    All heads turned to the woman. "It's only money," she said. She rode the rest of her way home wearing a happy smile. It seemed she had        15       the sadness caused by the lost money earlier. On the road of life, the help of strangers can lighten our loads and lift our spirits. How much sweeter the journey will be when we make it a little smoother for others.           
1. A. myself B. yourself C. herself D. itself
2. A. money B. food C. treasure D. time
3. A. suddenly B. luckily C. strangely D. secretly
4. A. handbags B. products C. seats D. tickets
5. A. found B. believed C. supposed D. explained
6. A. get off B. get on C. get into D. get to
7. A. suggestions B. questions C. words D. stories
8. A. If B. When C. Unless D. Although
9. A. fly B. reach C. leave D. drive
10. A. problem B. matter C. choice D. need
11. A. inside B. near C. across D. outside
12. A. borrowed B. raised C. left D. lost
13. A. Everybody B. Somebody C. Nobody D. Anybody
14. A. lonely B. sweet C. busy D. hard
15. A. refused B. forgotten C. increased D. changed
【答案】(1)C;(2)A;(3)B;(4)D;(5)D;(6)A;(7)C;(8)B;(9)B;(10)D;(11)A;(12)C;(13)C;(14)D;(15)B; 
【考点】日常生活类  
【解析】【分析】文章大意:文章主要讲述了在公交车上一个被偷钱的妇女帮助一个没钱的老人买票的故事,告诉我们帮助陌生人能减轻我们的负担,振奋我们的精神。
(1)考查代词。句意:又累又伤心,她满含热泪地讲她的故事,不是对任何别的人,只是对她自己。句子的主语是she,to后的宾语应该是herself, 故选C。
(2)考查名词。句意:在她去车站的路上,她的一半钱被偷了。根据stolen, 以及It seemed she had        15       the sadness caused by the lost money earlier. 可知被偷的应该是钱,故选A。
(3)考查副词。句意:另一半被藏在她的衬衫下面,因此她幸运的是还有一些剩下来。被偷了一半钱,还剩一半,应该是幸运的,A. 突然地,B. 幸运地,C. 奇怪地,D. 秘密地,故选B。
(4)考查名词。句意:列车员开始检查车票。A. 手包,B. 产品,C. 座位,D. 票。根据语境可知列车员开始检查车票,故选D。
(5)考查动词。句意:当她来到一个衣衫褴褛的老人面前时,他解释说他碰巧上错了车,花光了所有的钱,现在正尽力回家。 A. 发现,B. 相信,C. 推理,认为,D.解释,根据后文On hearing this, she ordered the old man to         6        the bus. 可知那位老人没钱,会向列车员解释,故选D。
(6)考查动词。句意:一听这,她命令那位老人下车。A. 下车,B. 上车,C. 进入,D. 到达,没票,列车员肯定会让他下车,故选A。
(7)考查名词。句意:司机站在列车员的一边,重复着列车员的话。A. 建议,B. 问题,C. 话,单词,D. 故事,根据语境可知这里指的是列车员让老人下车的话,故选C。
(8)考查连词。句意:当司机和列车员提高嗓门向老人大喊时,她插嘴说,“停止喊叫她!难道你们没看见他只是要回家吗?”A. 如果,B. 当······时候,C. 除非,D. 尽管,故选B。
(9)考查动词。句意:难道你们没看见他只是要回家吗?根据上文 now was trying to go home. 可知老人只是要回家,reach:到达,故选B。
(10)考查名词。句意:那也没必要把他扔下车,她坚持说。there is no need to do sth.没必要做某事,need:需要,故选D。
(11)考查介词。句意:然后她伸手到她的衬衫里。根据后句Slowly and carefully, she took out her remaining money that was         12       ,  可知她把手伸进衬衫,故选A。
(12)考查形容词。句意:慢慢地,小心地,她拿出剩下的钱,把它递给列车员。根据上文so she         3        still had some left. 可知她现在拿出的是剩余的钱,故选C。
(13)考查代词。句意:并且她说,“没有人应该像这样对待,尽管他没钱。”根据上文可知女人看不下去了,打抱不平,A. 每个人,B. 某个人,C. 没有人,D. 任何人,故选C。
(14)考查形容词。句意:不要让他不好过了。A. 孤独的,B. 甜蜜的,C. 忙碌的,D. 艰难的,根据语境可知司机和列车员让那位老人很难堪,故选D。
(15)考查动词。句意:似乎她已经忘记了刚才丢钱带来的伤心。根据She rode the rest of her way home wearing a happy smile. 可知面带微笑似乎是忘记了伤心,故选B。
【点评】考查综合运用知识的能力。首先通读全文,掌握大意,然后根据上下文,固定搭配,语法知识,常识和逻辑推理等斟酌字句,选出恰当的答案,确保文章通顺、完整。

TAG标签完形填空 解析 九年级