手机版
英语学习_英语试题_高中英语作文-爱英语吧

爱英语吧 > 阅读 > 英语阅读理解 >  > 正文

九年级阅读理解解析In the modern world people usually buy

时间:2018-08-09 16:51  作者:David  来源:本站整理

  In the modern world, people usually buy a fishing rod(杆) from a store. However, you can use a piece of bamboo to make your own fishing rod at home.
    First, you should find a bamboo cane(条,竿) that is about your own height. When choosing the bamboo cane for your fishing rod, find one that is straight, easy to hold onto and light enough to carry. Using a bamboo cane that is too long and heavy will make it difficult to transport. If it's too short, you can't catch a fish with it.
    After you find a good bamboo cane, you must remove the leaves and outer bark or "skin". You will be left with a cane pole. The third step requires you to use sandpaper and make the cane pole smooth.
    The fourth step is to dry out the cane. Depending on the temperature and humidity, it may take anytime from three weeks to three months to dry properly. Do not leave it in direct sunlight or it will get too dry and can easily break. Test if the cane is dry by swinging(摆动) it in the air and making sure it doesn't break or bend.
    The fifth step is to attach the fishing line to the end of your fishing rod. The length of the fishing line should be as long as the rod itself, plus an extra half meter. You need to be careful when tying the fishing line to the pole. Don't tie it too tightly or too loosely. The final step is to attach the fishing hook and small weight at the end of the fishing line.
    At last, your fishing rod is ready to be used for fishing!   
(1)What does the underlined word “one” refer to in Paragraph 2?           
A. A bamboo.                    B. A bamboo cane.                    C. A fishing rod.                    D. A fish.
(2)How can you test if your bamboo rod is ready to use?           
A. By drying it in the sun.                                     B. By swinging it in the air.
C. By trying to break it.                                        D. By tying the fishing line to it.
(3)If the fishing rod is 2.5 meters long, how long should the fishing line be?           
A. 2.5 meters.                       B. 2 meters.                       C. 3 meters.                       D. 2.8 meters.  
(4)What is the main purpose of the article?           
A. To test a bamboo cane.                                   B. To teach you how to tie a fishing line.
C. To tell you how to buy a new fishing rod.         D. To teach you how to make a bamboo fishing rod.
【答案】(1)B
(2)C
(3)C
(4)D 
【考点】说明文  
【解析】【分析】这是一篇说明文,主要介绍的是如何制作钓鱼竿,文章详细介绍了六个步骤。
(1)细节理解题。文章第二段 When choosing the bamboo cane for your fishing rod, find one that is straight, easy to hold onto and light enough to carry,当你给鱼竿选择竹手杖时,要选直的,one在这里就指代前面的bamboo cane, 故选B。
(2)细节理解题。文章第四段 Test if the cane is dry by swinging(摆动) it in the air and making sure it doesn't break or bend.,故选C。
(3)细节理解题。文章倒数第二段The length of the fishing line should be as long as the rod itself, plus an extra half meter,鱼线的长度要比鱼竿长半米,故选C。
(4)主旨大意题。纵观全文,总共给了六个步骤,在介绍如何制作竹钓鱼竿,故选D。
【点评】本文属于说明文,阅读时首先要通读全文,了解作者的写作意图,看题时注意关键词,然后在文中找到依据,选择正确答案。

TAG标签阅读理解 解析 九年级